7 oktober: Dag van de Nederlandse kerkgeschiedenis

De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis organiseert een dag vol lezingen en gesprekken in het teken van de verkiezing en wijding van Cornelis Steenoven in 1723, dit jaar driehonderd jaar geleden.

De toekomst houdt kerken vandaag bezig. Veel initiatieven richten zich op kerkopbouw. In het verleden ging dit mensen ook ter harte. Zo zeer zelfs dat ze een kerkscheuring wilden riskeren.

De Dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis staat in dit teken. Vanuit een passie voor de opbouw van de kerk kozen Nederlandse katholieken in 1723 een eigen bisschop. Dat was een controversiële stap. Een katholieke bisschop in een protestantse Republiek was bijzonder. De keuze en wijding van een bisschop onafhankelijk van Rome was dat net zo zeer. Het leidde uiteindelijk zowel tot een impuls voor het katholieke kerkelijke leven in Nederland als ook tot wat nu de Rooms- en Oud-Katholieke Kerken zijn.

De plaats van handeling uit 1723 is ook de plaats waarop de Dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis plaatsvindt: de nu oud-katholieke kerk aan de Juffrouw Idastraat 7. In deze monumentale barokke huiskerk spreken dr. Dick Schoon, dr. Joep van Gennip en dr. Els Agten over de gebeurtenissen van 1723. Ze belichten de motivatie van destijds en plaatsen deze in een internationaal en oecumenisch kader.

Deze dag over wat het ‘Utrechts schisma’ zou worden is open voor alle belangstellenden en bestaat naast de lezingen uit een tweetal rondleidingen met aandacht voor het kerkgebouw en de bijzondere collectie kerkelijke gewaden die erin bewaard worden. De kosten voor leden van de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis zijn 10 euro en voor niet-leden 15 euro, ter plekke te voldoen. In deze prijs is koffie/thee, lunch en rondleiding inbegrepen. U wordt vriendelijk verzocht om u vóór 18 september 2023 an te melden via kerkgeschiedenis@gmail.com. Voor meer info, zie: http://www.vnkonline.nl/agenda.html

Programma

10.00 uur             Ontvangst met koffie en thee

10.30 uur             Welkom door de voorzitter van de VNK,  dr. Arnold Smeets

10.35 uur             Algemene ledenvergadering VNK (statutenwijziging)

10.40 uur             Lezing door dr. Dick Schoon:  ‘Kerk van Utrecht en Hollandse Zending: synoniem en schisma’

11.15 uur             Lezing door dr. Joep van Gennip: “De Rooms-katholieke reactie op de benoeming en wijding van Cornelis van Steenhoven, 1723-1725”

11.50 uur             Lezing door dr. Els Agten: “De internationale aanloop naar de wijding en verkiezing van Cornelis Steenoven”

12.25 uur             Plenaire discussie

12.45 uur             Lunch

13.30 uur             Rondleiding door de Oud-katholieke kerk en het Haagse Hofkwartier door Richard de Beer en Wietse van de Velde