Een dag vol verdieping en ontmoeting – Terugblik op masterclass en symposium over Queer theologie

Dr. Charlie Bell is forensisch psychiater en Anglicaans priester, en auteur van onder andere Queer Redemption: Why Queerness Changes Everything We Thought We Knew About Christianity.

Tijdens de masterclass werd een breed scala aan vragen besproken, gevoed door verschillende achtergronden en ervaringen. Zo ging het over hoe docenten kunnen omgaan met Paarse Vrijdag op middelbare scholen, maar ook over het kleding- en genderdebat binnen christelijke studentenverenigingen. Daarnaast was er aandacht voor de spanningen binnen de Anglicaanse kerk in Engeland en de complexe manier waarop daar met het Queer-debat wordt omgegaan.

Charlie Bell wist ons hierin mee te nemen vanuit zijn persoonlijke verhaal. Hij liet zien dat Queer theologie geen afgerond hoofdstuk is, maar een levende theologische zoektocht die vraagt om voortdurende reflectie en inzet. Het gaat niet alleen om zichtbaarheid of viering, zoals bij de Pride, maar juist om de dagelijkse werkelijkheid van mensen die zoeken naar erkenning, ruimte en theologische diepgang.

Hij benoemde hoe ook binnen de queer gemeenschap soms wantrouwen leeft tegenover religie, bijvoorbeeld bij het zien van een priester in boord – een reactie die teruggrijpt op pijnlijke ervaringen uit het verleden. Daarnaast beschreef hij hoe het debat binnen de Anglicaanse kerk soms verhardt en verzandt in polariserende retoriek, waarin ‘boemannen’ worden opgeroepen om angst aan te wakkeren bij meer behoudende gelovigen.

Tegen die achtergrond stelde Bell een verfrissende en wezenlijke verschuiving voor: in plaats van te vragen wat de Bijbel zegt over homoseksualiteit, zouden we ons moeten afvragen wat de Bijbel zegt over relaties. Het was bijzonder om te zien hoe open deelnemers durfden te spreken over een onderwerp dat niet alleen academisch is, maar mensenlevens raakt. Bells antwoorden versterkten deze openheid – met humor, kwetsbaarheid en scherpe observaties over zowel zijn kerk als zijn eigen ervaringen.

’s Avonds kreeg Bell de ruimte om nog dieper in te gaan op zijn theologische visie. Eén van zijn centrale punten: Queer theologie helpt de kerk om meer kerk te worden. Het confronteert ons met gemakzuchtige aannames die we als ‘christelijk’ bestempelen, maar die in feite veel meer met culturele normen dan met het evangelie te maken hebben. Queer

theologie dwingt ons – in zijn woorden – “onze voeten bij het vuur te houden” oftewel onszelf en de kerk constant te confronteren met ongemakkelijke aannames.

De avond werd verder verrijkt door bijdragen van Ilse Swart, die promotieonderzoek doet naar gender in de traditie van Paulus binnen het Nieuwe Testament, en Dr. Marco Derks, Oud-katholiek priester en specialist op het gebied van seksualiteit en gender, met name in radicale en queer theologieën. Swart gaf als coreferent een waardevolle uitleg van Romeinen, waarin zij – in een Paulinische lezing – liet zien dat de veelbesproken tekst in dat hoofdstuk in de oorspronkelijke context iets heel anders betekent dan hoe wij vandaag de dag spreken over homoseksualiteit. Marco Derks gaf een inzichtvolle bijdrage over hoe de Oud-katholieke kerk omgaat met Queer theologie – én waar er nog ruimte ligt voor groei en verdieping.

We kijken terug op een dag vol inhoud, uitwisseling en openheid. Met dank aan alle sprekers, organisatoren en deelnemers die dit mogelijk maakten. We hopen dat deze ontmoeting smaakt naar meer – en dat velen zich verder willen verdiepen in dit urgente en rijke theologische veld.