Een ervaring om nooit te vergeten! Summer School aan de Universiteit Utrecht

Van 1 tot 7 juli vindt de Summer school ‘Old Catholic Theology in its Ecumenical Context’ weer plaats. Dit jaar vieren we zelfs de 10e editie! De Summer school biedt een prachtige kans voor iedereen die meer wil weten over de Oud-Katholieke Kerk en haar theologie. De cursus geeft de mogelijkheid om je geloof en spiritualiteit op academische wijze te verdiepen en verbreden. Parochianen uit Rotterdam, Amsterdam, Leiden en Utrecht (zonder theologische opleiding!) hebben met veel plezier aan de afgelopen edities meegedaan. Eva Meeusen-Henniger uit Leiden schreef haar ervaringen voor ons op:

In januari dit jaar kregen Albrecht en ik het idee om een Oud-Katholieke Summer school aan de Universiteit Utrecht te gaan volgen. Wij zijn nu al zovele jaren betrokken bij, en actief in, onze kleine kerkgemeenschap dat wij heel erg uitkeken naar wat verdieping, bezinning en reflectie. En de Summer school leek ons daartoe een unieke kans!

We namen de sprong in het diepe en gingen op zondag 3 juli naar Utrecht, vol verwachting over wat er zou gaan komen. Immers, op onze (toch niet meer al zo jonge leeftijd) is het wel bijzonder, en ook best spannend, om (eindelijk) weer eens in de ‘schoolbanken’ te mogen zitten… De Summer school begon met een mooie en zeer drukbezochte mis in de prachtige Sinte Gertrudiskathedraal. De volgende ochtend om tien uur begon de Summer school dan toch echt, in een mooi universiteitsgebouw aan de Drift, midden in het centrum van Utrecht.

De titel van de summer school was ‘Old Catholic Theology in its Ecumenical Context’. Omdat Albrecht en ik van oudsher behoorlijke ’studiebollen’ zijn, hadden wij al ons (lees)huiswerk braaf gedaan. In de drie weken voordat wij naar Utrecht gingen hadden wij onszelf streng verboden televisie te kijken en bestudeerden wij enkele honderden pagina’s, waarbij het voor mij altijd weer een klein beetje frustrerend is dat Albrecht tien keer zo snel leest als ik!

We waren toch wel erg blij dat wij ons huiswerk zo braaf gedaan hadden, want in Utrecht, bij de diverse lezingen, hadden wij toch vaak een ’Aha Erlebnis’. Als je alles al voorbereid hebt, kun je de lezingen veel beter volgen en kom je al snel met wat meer verdiepende vragen. Wat is er zoal behandeld? Kerkgeschiedenis, de betekenis van de oecumene, de liturgie, spiritualiteit, kerkrecht en nog veel meer! Sommige sprekers kenden wij al, voornamelijk omdat zij al eens in onze parochie waren voorgegaan als celebrant, dus het was voor ons heel bijzonder om hen nu eens in een heel andere context beter te leren kennen.

College van prof. dr. Peter-Ben Smit in de binnenstad van Utrecht

De groep deelnemers bestond uit achttien personen en het was een zeer bont, bevlogen en ook gezellig gezelschap. Ze kwamen uit alle hoeken en gaten van de wereld, zelfs tot de Verenigde Staten van Amerika en de Filipijnen aan toe.  De organisatoren hebben er alles aan gedaan om er een heel interessante en ook afwisselende week van te maken. Er waren ook twee excursies gepland, namelijk naar Amsterdam – Ons’ Lieve Heer op Solder, en een tocht langs vele schuilkerken – en in Utrecht zelf, het Catharijneconvent. We merkten wel dat halverwege de week alle deelnemers (wij zelf ook, hoor!) een beetje moe begonnen te worden, maar door de enorm goede en gezellige sfeer waren wij toch altijd wel in staat om elkaar een beetje ‘op te peppen’.

Excursie naar Amsterdam onder leiding van mgr. dr. Dick Schoon

De cursus was in één woord geweldig: leerzaam, verrassend, gezellig en bijzonder goed georganiseerd. Er vond trouwens, na afloop van deze Summer school, nog een tweede Summer school (meteen na afloop van de eerste week) plaats; die bood wat meer verdieping dan de eerste week, en had ook een mooie opkomst aan cursisten.

Wij willen dus alleen maar zeggen, tegen al onze mede-parochianen en kerkleden: ga ook eens naar Utrecht om deze Summer school te volgen; van harte aanbevolen!

Eva Meeusen-Henniger

Interesse om ook eens deel te nemen? Meer informatie is te vinden op de website van de Summer school Utrecht. Heb je vragen of wil je eerst even contact hebben om te kijken of dit iets voor je is? Stuur gerust een mailtje naar de cursuscoördinator Rieneke Brand via rieneke.brand@okkn.nl.

Een groepsfoto van alle cursisten van week 1 van de Summer School. Eva is de vijfde van links.