Terugblik: Dag van de Nederlandse kerkgeschiedenis

De Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis organiseerde op 7 oktober 2023 een dag vol lezingen en gesprekken in het teken van de verkiezing en wijding van Cornelis Steenoven in 1723, dit jaar driehonderd jaar geleden.

De toekomst houdt kerken vandaag bezig. Veel initiatieven richten zich op kerkopbouw. In het verleden ging dit mensen ook ter harte. Zo zeer zelfs dat ze een kerkscheuring wilden riskeren. De Dag van de Nederlandse Kerkgeschiedenis stond in dit teken. Op de daarvoor perfecte plaats, de monumentale barokke schuilkerk van de oud-katholieke kerk in Den Haag, spraken dr. Dick Schoon, dr. Joep van Gennip en dr. Els Agten over de gebeurtenissen van 1723. In drie bijdragen die feilloos op elkaar aansloten schenen ze licht op de sentimenten van die tijd en plaatsten ze deze in een in een internationaal en oecumenisch kader.

Het was niet alleen een rijk, nieuw verhaal voor de aanwezigen die weinig over deze episode in de kerkgeschiedenis wisten, ook de doorgewinterde historici konden genieten van nieuwe feiten en anekdotes. Twee rondleidingen door can. dr. Wietse van der Velde (kerkhistoricus en oud pastoor van de kerk in Den Haag) en dr. Richard de Beer (specialist in oud-katholiek erfgoed bij Museum Catharijneconvent) waren de kers op de taart. Door het tonen van het gebouw en de daarin aanwezige kerkgewaden wisten ze de net vertelde geschiedenis tastbaarder te maken.